Meandr: Co-working v Řevnicích


Poklidnou atmosféru třiapůltisícového městečka Řevnice rozvířila výstavba moderního developmentu Corso Pod Lipami. Investoři, místní rodáci, kultivovali veřejný prostor původně neupraveného průchodu mezi nádražím a hlavním náměstím a spolu s novou architekturou bytových  viladomů sem umístili i několik prostorů pro obchod a služby. A tak zde našel své místo i Meandr, pojmenovaný podle nedaleko se vlnící řeky Berounky.

Komorní co-working poskytuje prostor několika freelancerům a menším firmám. Ale je tu také možné uspořádat konferenci, teambuilding nebo firemní oslavu.  Sdílený pracovní prostor je umístěný ve dvou podlažích, propojených galerií.

Koncept

Nosným prvkem konceptu  sa stala estetika samotné stavební podstaty prostoru. Stěny jsou z monolitického železobetonu, konstrukce části mezipatra je z masivních ocelových nosníků s dřevěným stropem. Takovou rozmanitost jsme nepovažovali za nutné už ničím zakrývat ani vyhlazovat, chtěli jsme spíš zvýraznit její atypickou krásu. Struktura nerovností a defektů betonu natřeného na bílo vytváří neopakovatelný dekor stěn. Záměrně přiznané je vedení elektroinstalcí. Přesto se nejedná o aplikaci takzvaného „industriálního stylu“, ale spíš vyzdvihnutí jedinečnosti prostoru, který nám byl poskytnut k dotvoření.

Dispozice

V obvodových stěnách jsou velkorysé okenní otvory, které prostor zaplavují množstvím přirozeného světla. Patra jsou propojená točitým schodištěm. V přízemí je umístěný open-space , lounge a místnost pro jednání nebo workshopy, způsob využití prostor je ovšem možné změnit podle toho, jak to bude uživatelům více vyhovovat. V horním podlaží jsou pak vložené boxy menších místností, zamýšlených jako soukromé nebo sdílené kanceláře. V rámci zachování dojmu velkorysosti z plynutí prostoru jsou příčky kanceláří a jednacích místností prosklené. V obou patrech jsou členské kuchyňky a hygienické zařízení. V obou patrech je stejně tak možné vstoupit do společných prostor domu a využívat výtah nebo domovní schodiště.

Barevné a materiálové řešení

Bíle natřené konstrukce jsou vyváženy dřevěnými podlahami a ostěními oken. Betonový strop je ponechaný v původní podobě. Přirozená barevnost použitých materiálů a bílých stěn je doplněná sestavou úložných a odkládacích prostor z modře mořené jasanové dýhy. Měňavá barva dýhy odráží oblohu i  barvu vody a zhmotňuje tak pojmenování Meandru. Nábytek v jinak tlumených barvách doplňuje akcent několika výrazně červených prvků – židlí a kovových konstrukcí.

Volně stojící nábytek byl rovněž vybrán nebo navržen z kvalitních a trvanlivých materiálů – přírodní dřevo a překližka, lakovaný kov.

Okolí, které je vlastně součástí

Přízemí co-workingu přímo navazuje na venkovní prostory, které nahrazují terasu. V teplých dnech je možné vyjít na malé stupňovité náměstíčko mezi domy Sylvie a Rudolf a pracovat nebo jen vypít kávu u zurčícího vodního prvku.

Prostory, které jsou sice za zdmi Meandru, ale součástí komplexu, jako kavárna, restaurace nebo penzion, rozšiřují jeho vybavení. Meandr tak může sloužit nejen místním freelancerům a firmám, ale i návštěvníkům odjinud.

Tým: MAAT, Mária Maninová, Andrea Trembuľaková, Magdalena Ježková

Projekt: 2017

Realizace: 2018-2019

Celková užitná plocha: 319m2

Archtekti budovy: Ehl&Koumar architekti

Fotografie: Peter Fabo

Napsat komentář

5 × 4 =


Koupit předplatné