Realizace v Máslovicích: Vesnická hospoda pro 21. století 


Kvalita života na vesnici je do značné míry daná její infrastrukturou. Hospoda s víceúčelovým sálem byla tradičním centrem kulturního života obce, a to mnohem dříve než začala éra neblaze proslulých „kulturáků“. Ve středočeských Máslovicích se jeden takovýto kamínek do mozaiky funkční vesnice vrátil na své místo: díky odvážně vypsané architektonické soutěži. 

V roce 2014 se malá obec nedaleko Prahy Máslovice rozhodla vypsat architektonickou soutěž na rekonstrukci chátrající vyhořelé stavby na návsi, kde naposledy sídlil autoservis, ale kdysi zde bývala hospoda. Přestože v Máslovicích již jedna hospoda byla, nebylo kde pořádat kulturní a sportovní akce pro místní obyvatele. Objekt, ve kterém se nyní hospoda s víceúčelovým sálem nachází, se zdál být optimální. Budova stojí na návsi v centru obce. Tato poloha je pro dům takového společenského významu správná. Objekt vytváří společně se sousedním domem současné hospody jeden související celek, který je obklopen návsí. Posílení propojení hospody a návsi je klíčové, zejména zvážíme-li děje konané v hospodě a v sále a jejich význam pro společenský život obce. Původní podoba objektu byla výsledkem mnohaletého přistavování a přestavování objektu, které nakonec vedlo k prostorové srostlici a dispozičnímu bludišti. Toto nepřehledné řešení měníme ve snadno pochopitelné dispoziční schéma kříže. Objekt je rozčleněn na dva trakty. Trakt obslužný, který je situován ke dvorku, a trakt obsluhovaný bezprostředně navazující na náves v celé délce východní fasády. Hlavní vstup do domu je z návsi a vedlejší podružný vstup ze dvorku. Na hlavní vstup navazuje chodba – osa, na kterou se pojí všechny provozy a vertikální komunikace. Vpravo se nachází lokál, vlevo sál, ty jsou odděleny od chodby velkými dvoukřídlími dřevěnými dveřmi, které se v případě konání větší akce dají otevřít do kolmé polohy, protilehlá křídla do sebe zapadají a dveře tak slouží pro oddělení zádveří a zbytku chodby a vzniká jeden velký propojený prostor sálu a hospody. Samotný sál je možné otevřít směrem do vydlážděné návsi třemi velkými francouzskými okny. Získáváme tak další plochu využitelnou pro dění uvnitř a život uvnitř se tak organicky propojuje i s venkovními prostory před hospodou.  

Rekonstrukce hospody se sálem 

Místo: Pražská 16, 250 69 Máslovice 

Investor: Obec Máslovice 

Autoři: Ing. arch. Vojtěch Sosna, Ing. arch. Jakub Straka, Ing. arch. Jáchym Svoboda / Atelier bod architekti s.r.o. 

Projektant: Atelier bod architekti s.r.o. 

Generální dodavatel: KyraStav spol s. r.o. 

Užitná plocha: 421 m2 

Zastavěná plocha: 399,05 m2 

Plocha pozemku včetně návsi: 1031 m2 

Projekt: 2014 

Realizace: 20172018 

Foto: Jiří Straka 

Napsat komentář